BiZi İzlemeye Devam Edin YeNiLiKLeRe HaZiR Olun
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


YaReBiRSöZ FoRuM Ve RaDio HeRSeY BiZ De YaRDiMLaRiNİZi BeKLiYoRuZ..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Doğum sonrası depresyon

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
C¤ PaTRoN C¤
C¤ PaTRoN C¤
C¤  PaTRoN  C¤
C¤ PaTRoN C¤


Mesaj Sayısı : 319
Kayıt tarihi : 05/09/09
Yaş : 34
Nerden : CORUM

Doğum sonrası depresyon Empty
MesajKonu: Doğum sonrası depresyon   Doğum sonrası depresyon Icon_minitimePaz 13 Eyl. 2009 - 16:57

Doğum sonrası depresyon Depresyon





Doğum yapan her on kadından biri doğum sonrası depresyona giriyor. Yepyeni bir hastalık daha mı demeyin, hele depresyona giren anneyi hiç yargılamayın ,çünkü bu onun kötü bir anne olduğu anlamına gelmiyor. Üstelik bu durumun üstesinden gelmesi için çevresindekilerin sevgi ve anlayışına da en çok ihtiyaç duyduğu zaman …
Çocuğunuz doğmuş, herkes sizi ziyaret ediyor. insanların yüzlerinden mutluluk akıyor. ama nedense siz kendinizi hiç de o kadar mutlu hissetmiyorsunuz. Birden bundan sonra hayatınızın ne kadar değişeceği kafanıza dank etmiş, bebeğinizi ise henüz tanımıyorsunuz bile! Sonra da ani bir suçluluk duygusu: Neler düşünüyorum ben böyle diye kendinizi suçlamaya başlıyorsunuz ve gülümsemeye çalışıyorsunuz: “Yarın eve gideceğiz ve tüm duygularım değişecek … ”
Eve geldiniz ama hala daha bir şeylerin yolunda gitmediğinin farkındasınız. Yeni rolünüz “anneliğe” alışabilmiş değilsiniz. Yeni bebekle sürekli ilgilenmek ve tüm ihtiyaçlarını karşılamak çok zor geliyor, üstelik dinlenmek için hiç fırsatınız yok ve her gün aynı yoğunlukla devam ediyor. Bağımsızlığınıza ne kadar düşkündünüz, halbuki şimdi küçücük bir bebeğin hizmetindesiniz. Keşke en azından bu kadar yorgun, bu kadar uykusuz olmasaydınız, belki o zaman olaylara farklı bakmayı başarabilirdiniz, Oysa artık arkadaşlarınızla bile doğru dürüst görüşemiyorsunuz, sizi tebrik için aramışlardı, ama şimdi hepsi nereye kayboldu, bilmiyorsunuz, kim bilir belki de fazla hassas davranıyorsunuz. Zaten şu sıralar her kötü giden şeyin sorumlusu¬nun siz olduğundan da eminsiniz! Bu halinizle kimsenin sizinle görüşmek istemediğini anlamayacak ne var, böylece gitgide daha çok içinize kapandınız. O zaman durun ve küçük bir mola verin, çünkü doğum sonrası depresyonu geçiriyor olabilirsiniz.
Doğum sonrası depresyonu çok yaygın bir olgu ve doğum yapan her yüz kadından onu bu depresyonla karşı karşıya kalmakta;
Anneliğin çok kutsal sayılması ve bu konuda kadınların tüm suçu kendilerinde bulmaları nedeniyle kadın bu konudaki duygu ve düşüncelerini başkaları ile paylaşmadığından, gerçek rakam aslında bundan daha fazla da olabilir.
Öncelikle içiniz rahat olsun. Doğum sonrası depresyonu geçiren bir anne kendisini çevresindeki herkesten soyutlasa, hatta bebeğinden bile uzak dursa da bu, sadece rahatsızlığının belirtilerindendir. Kadının “kötü bir anne” olduğuna delalet etmez. Her ne kadar anne ile çocuk arasındaki duygusal bağın doğumdan hemen sonra oluşması gerektiğini, yoksa bir daha hiç oluşmayacağını iddia edenler olsa da, bu kesinlikle doğru değildir. Anne ile çocuk arasındaki duygusal bağ devam eden bir süreçtir. Depresyon ortadan kalktığında annelik duyguları yaşanır ve anne çocuğuna bağlanır. Bu süreçte anne, ailesinin ve arkadaşlarının yardımına ihtiyaç duyacaktır, ancak bu şekilde bu dönemi daha çabuk ve kolay atlatabilir. Özellikle ele eşin anlayışlı ve paylaşımcı olması, durumun daha hafif geçmesini sağlar. Profesyonel yardıma ya da hekim kontrolünde antidepresan ilaçlara ihtiyaç da duyulabilir.
Doğum sonrası depresyonu yaşayan bir annenin bunu anlaması ve yardım istemesi zor olabilir. Ne de olsa hayatlarında çok fazla şey değişmiştir ve anne neyin normal olduğunu, neyin olmadığını anlamakta güçlük çekebilir. Tersliklerin kendi yetersizliklerinden kay¬naklandığını düşünme eğilimi gösterir. Gazeteler, dergiler, televizyon ve yakın çevre anne olmayı harika bir şey gibi gösterir, ancak zorluklarından pek bahsetmez. Bunun sonucunda kadınlar anneliğin “harika” bir zaman olduğunu, herkesin hemencecik ve kolaylıkla anneye dönüştüğünü düşünürler. Bu da yardım istemeyi zorlaştırır. Ne var ki, doğum yapmak çok stresi i olabilir ve anne olmak da, hayattaki her yeni rol gibi, öğrenmemiz gereken bir roldür. Doğum sonrası depresyon ne kadar erken anlaşılırsa o kadar iyi olur, çünkü tedavi yöntemleri genellikle olumlu sonuç verir.
Kendi kendinize nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Bunun özel bir zaman olduğunu ve sonsuza kadar bu tempoda gitmeyeceğini kendinize hatırlatın. Duygularınız hakkında konuşun, özellikle eşinizi kendinizden soyutlamayın, duygularınızdan haberdar olmasını sağlayın. Eşinizin desteğinin diğer pek çok kişinin desteğinden daha iyi gelebileceğini göz ardı etmeyin. Her gün, bütün gün boyunca yalnız kalmamaya çalışın. Arkadaşlarınızı ve başka anneleri görmeye özen gösterin. Aynı süreçleri yaşamış ve atlatmış annelerin tecrübelerinden yararlanın. Size teklif edilen her türlü pratik yardımı kabul edin. Yardım isterken utanmayın veya kabul ederken suçluluk hissetmeyin. Mükemmel ev kadını olmaya çalışmayın. Evin mükemmel şekilde derli toplu olup olmadığı önemli değildir. Yapmanız gereken işleri en aza indirmeye çalışın. Mümkün olduğunca çok dinlenin. iyi beslenin. Kendinize ayırabileceğiniz zamanı asla kaçırmayın, değerlendirmeye bakın. Egzersiz yapmaya çalışın.
Doğum sonrası depresyonunun belirtileri nelerdir? Aşağıdakiler, doğum sonrası depresyonu geçirdiğiniz zaman ortaya çıkabilecek belirtilerden sadece bazılarıdır.
• Karışık, net olmayan duygu ve düşünceler
• Konsantrasyon bozukluğu
• Karar verememek
• Üzgün hissetme, mutsuzluk, çaresizlik
• Fazlaca ağlamak veya hiç ağlayamamak
• Kendini değersiz hissetme
• Ruh halinin sıkça değişmesi •Suçluluk hissetmek

Doğum sonrası depresyonu konusunda en fazla riske kimler maruz kalır?
Doğum yapan herkes doğum sonrası depresyonu yaşayabilir. Ancak, bazı durumlarda daha fazla riske maruz kalabilirsiniz:
• Daha önce depresyon yaşadıysanız,
• Doğum yapmak size çok zor geldiyse veya sizin için çok travmatik ve acılı geçtiyse,
• İlişkinizde sorun yaşıyorsanız,
• Hayatınızda daha başka zorluklar varsa,
• Size yardım edecek aile ve arkadaşlardan ayrı kalmışsanız veya çevrenizden izole edilmişseniz,
• Kendi anneniz size yardım etmek üzere yanınızda değilse.
Ancak, bu sorunlarla karşılaşan herkes doğum sonrası depresyonu yaşayacaktır demek değildir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://devranim.benimforum.org
 
Doğum sonrası depresyon
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Doğum Sezeryan mı Normal mi yapılmalı?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BiZi İzlemeye Devam Edin YeNiLiKLeRe HaZiR Olun :: EGITIM BOLUMU :: PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK-
Buraya geçin: